THIS DOESN'T WORK

Har ju försökt styra 2 bloggar senaste veckorna men inser att det inte blir något bra av det. Jag gjorde såhär för att slippa krångla till det med massa recept och så på min originalblogg, men det här blev bara ännu rörigare. Så nu kommer jag att göra såhär istället: jag lägger upp bilder på mat och sådant på sumpens.blogg.se som vanligt, och är det någon som är sugen att testa det så får du lämna en kommentar på det inlägget och be mig skriva receptet - och då lägger jag upp det här! Jag har absolut inget emot att göra det för jag älskar att inspirera andra, men när man inte ens vet om det uppskattas så känns det lite meningslöst, om ni förstår mig?
 
Tack för mig :)

RÄTT ELLER FEL FISK?

Att fisk är nyttigt är väl en självklarhet för de flesta och det stämmer ju! Men hur nyttigt är det egentligen att äta fiskpinnar, kokt potatis och färdigköpt dillsås till middag?

Köpta fiskpinnar innehåller ett lager av panering som inte är nyttig alls, likaså gäller på chickennuggets, snitzel osv. T.ex. Findus frysta fiskpinnar innehåller mer panering än fisk, och räknar man kilopriset på bara fisken så betalar man faktiskt 131 kr/kg! Då kan man ju lika gärna köpa en fläskig köttbit och servera på torsdagskvällen?

Det finns få fiskrätter som jag verkligen tycker om, och det är just fiskpinnar och lax. Jag som följer GI-metoden ska verkligen inte äta något med panering eller fritering på, så vad gör jag? Jo, jag gör egna fiskpinnar! Gott, enkelt och nyttigt :D





Hemgjorda fiskpinnar med remouladsås, 3-4 port.

Du behöver
500 g torskfilé
Salt och vitpeppar
1 ägg
½ dl grovt rågmjöl
2 msk smör
(2 citroner)
Remouladsås
Grönsaker

Såhär gör du
1. Skär fisken i lagom stora bitar och strö på salt och peppar.

2. Vispa ägget lätt i en skål. Häll rågmjölet på en tallrik. Panera fiskfiléerna genom att doppa dom i äggsmeten och vänd dom sedan i rågmjölet så att de får en jämn yta.

3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn filéerna några minuter per sida så att paneringen "stelnar".

4. Servera med citronskivor, remouladsås och en blandsallad.
(Jag vet inte riktigt hur nyttig den färdigköpta remouladsåsen är men jag tror att den är OK. Vi gjorde dock en egen och blandade majonnäs, creme fraiche och bostongurka, men det är upp till er hur ni känner. :)

 


 

KESOPLÄTTAR MED HALLON

Idag åt vi min favoriträtt, kesoplättar! Det är ungefär som pannkakor fast mycket nyttigare pga. att det inte är något vetemjöl (som har ett högt gi-värde). Det är urlätt att göra, man blir väldigt mätt och det smakar så otroligt gott! Väldigt många som vill att jag skriver ner receptet så det tänkte jag göra nu!
Har hört av folk att de inte gillar keso och att de därför inte vill testa, men tro mig: det smakar inte keso alls!
 
Det här receptet räcker till ca 15 plättar, beroende på storlek.

Du behöver
6 ägg
500 g (stor förpackning) naturell keso
1,5 dl rågmjöl
Ca 1 tsk salt


Såhär gör du
Knäck alla 6 äggen i en bunke och vispa ner keson. Tillsätt mjöl och salt och blanda ihop allt. Om du vill ha bort keso-konsistensen helt så kan man även använda en stavmixer.
Lägg lagom tjocka plättar i en stekpenna som är uppvärmd med smör och stek precis som vanliga pannkakor på en medelhög värme.
 



Jag brukar ta djupfrysta hallon från frysen och tina upp i mikron, och tänkte även prova med vispgrädde till idag! Köpte dock fel så det blev någon mjöl och laktos-fri grädde gjord på havre igår, och jag skulle nog rekommendera vanlig grädde istället för er som tål! Bara att smaska i sig med ett glas mjölk eller vatten, utan att ha dåligt samvete :)


KÖTTFÄRS OCH ZUCCHINI

Idag provade vi ett nytt recept, Köttfärsgratäng med zucchini. Var lite skeptisk eftersom att jag inte gillar zucchini så mycket men faktiskt - det var riktigt gott! Hela familjen gillade det jättemycket och det kommer definitivt att lagas igen! Skulle säkert varit ännu godare med en stor sallad men eftersom att hela våran kyl var tom så fick jag nöja mig med körsbärstomater och en klick keso! Try it :)




KÖTTFÄRSGRATÄNG MED ZUCCHINI, 6 PERS

Du behöver
800 g zucchini
800 g nötfärs
2 gula lökar
500 g krossade tomater
2 msk tomatpure
1 dl vitt vin (det hoppade vi över)
2 tsk salt
1 tsk malen muskotnöt
2 tsk timjan
Olja till formen + att steka i
3 dl grädde
2 dl riven ost
 
Såhär gör du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa (putsa) zucchinin och skär den i skivor. Smörj en ugnssäker form med olja.
2. Skala och hacka löken. Bryn lök och färs i olja och häll sedan över det i en kastrull tillsammans med krossade tomater. Koka upp och krydda med tomatpure, (vin), salt, peppar, muskot och timjan. Låt sjuda i 5 min.
3. Varva zucchiniskivor och köttfärsblandningen i formen (ta varannan zucchini, varannan köttfärs alltså). Blanda samman grädde och riven ost och slå blandningen överst i formen. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda gratängen i 25 min eller tills zucchinin är mjuk och ytan fått en vacker färg.
 

VAD ÄR GI?

Fick en kommentar av en tjej för en stund sen som skrev:
För oss som inte riktigt vet vad GI innebär skulle du kunna skriva ett förenklat inlägg om det? :)
och självklart ska jag göra det!

 
GI betyder Glykemiskt Index och är ett mått på hur mycket blodsockerhalten i kroppen påverkas när man ätit ett kolhydratrikt livsmedel, som tex pasta, ris, potatis, vitt bröd och såklart sötsaker. GI mäter man bara på livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, inget annat.

Äter man något med kolhydrater som innehåller väldigt högt GI -även kallad snabba kolhydrater- så bryts maten ner till den glukos som går ut i blodet som blodsocker, och man känner sig pigg och glad när blodsockret är högt men bara för stunden! Problemet med snabba kolhydrater är att man inte är mätt speciellt länge.

Att ha högt blodsocker är skadligt för kroppen eftersom att kroppen då pumpar ut insulin i blodet för att blodsockret ska sänkas, och efter bara ett tag när man är trött, irriterad och sugen så vill man ha något mer att äta så att blodsockret höjs igen, och hela proceduren börjar om på nytt igen. En annan effekt som insulin har på kroppen är att det är kraftigt fettbildande och gynnar fettinlagringen i kroppen, och det är därför man lätt går upp i vikt av mycket kolhydrater med högt GI, för att kroppen får så mycket onödigt insulin.

Det finns bra kolhydrater också, det man kallar långsamma kolhydrater. Tillexempel innehåller quinoa, bulgur, kikärtor, svamp, linsor osv väldigt lågt GI och är alltså bra att äta. Det finns många fördelar med dessa kolhydrater, som tex. att man får en längre mättnadskänsla, har stabilt blodsocker, minskar sötsuget vilket leder direkt till viktnedgång, minskar migrän och panikångest-attacker, bra mot viss sorts cancer och ger helt enkelt ett bra välmående!

De värsta fällorna som du absolut ska passa dig för om du vill gå ner i vikt är vitt bröd, potatis, pommes, snabbris, couscous, majs, sockrade flingor, ljus pasta, läskedrycker och annat godis.
 
 
Jag hoppas verkligen att jag har fått med det viktigaste nu, och att ni har fått en liten bättre bild om vad GI-metoden handlar om. Har ni några fler frågor så får ni mer än gärna ställa dom, men det här är allt för nu. Du klarar det!!

     
                   



KÄLLA JAG HAR ANVÄNT MIG AV: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=24

GI-TACOPAJ

GI-TACOPAJ 4 port

PAJSKAL
100 g smör
1 ½ dl kruskakli
1 ½ dl lantbrödsmjöl

FYLLNING
1 msk smör
600 g nötfärs
1 gul lök
1 paket tacokrydda
1 dl vatten
3 tomater
1 ägg
1 liten burk creme fraich
4 msk majonnäs
Salt och svartpeppar
2 dl riven ost

SÅHÄR GÖR DU
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och tryck ut degen i en pajform. Sätt in i ugnen i 10 min.
2. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen i några minuter. Skala och finhacka löken och låt steka med färsen. Strö på tacokrydda och häll på vatten. Låt koka i några minuter och fördela sedan färsen i pajformen.
3. Hacka tomater och lägg över färsen. Blanda ägg, creme fraich, majonnäs, salt och peppar. Häll sedan smeten över formen och toppa med riven ost. Sätt in i ugnen i 20 min.
4. Servera med med citronvatten, en klick cremefraich/gräddfil och jalapenos!


 

Underbar äppelpaj


Eftersom att jag är allergisk mot råa äpplen så är hemmagjord äppelpaj en riktig favorit hos mig, eftersom att det är ett av väldigt få sätt för mig att komma i närheten av äpplen! Detta recept ligger under GI-kategorin och är så otroligt god! Detta är ett recept för 4 pers, men jag brukar halvera det och det går exakt lika bra. Baka och njut med måtta till söndagsfilmen! :)

GI-ÄPPELPAJ, 4 pers:

DU BEHÖVER:
3-4 små äpplen
3 msk av antingen farinsocker, rörsocker (råsocker), fruktsocker eller honung. Välj en sockerform, ta det du har hemma!
2 tsk kanel eller 2 tsk kardemumma
50 g smör/margarin

Till själva pajdegen: 2-3 dl av t.ex. havregryn, mandelspån, hackad sötmandel, hackade hasselnötkärnor, hackade valnötter, kokosflingor, ströbröd, vetemjöl och mandelmassa.
(Jag som är nötallergiker men som ändå ville ha en nyttig paj valde 1 dl fiberberikade havregryn och 1/2 dl kokosflingor. Glöm ej att jag halverade receptet! Tänk på att ströbröd, vetemjöl och mandelmassa har högre GI än övriga ingredienser!)


SÅHÄR GÖR DU:
Skala äpplena och skär i mindre bitar, och lägg dom sedan i en ugnstålig smörad form.
Strö över sockret (ev. honung) och kanelen/kardemumman.
Strö över dom ingredienser du valde från pajdegslistan.
Hyvla smöret med en osthyvel och täck över pajen.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

Servera med antingen yoghurt, vispad grädde eller marsansås! :)

URSÄKTA RÖRAN

Ska gå igenom den andra bloggen några månader tillbaka och kopiera över gamla inlägg hit, så om det är rörigt nu ett tag framöver så vet ni varför!

Tacksam för tålamod :)

VÄLKOMMEN HIT

Hej!
 
Den här bloggen har jag skapat för att jag fick önskemål om att skriva ner recept på GI-mat som jag har testat, och det finns inget hellre jag vill göra än att inspirera andra till att börja ett hälsosamt liv. Men för att inte en massa recept ska komma ivägen och störa min "riktiga" blogg www.sumpens.blogg.se så har jag skapat den här som en backup! Här kommer jag att skriva ner recept jag har testat eller som jag tycker låter bra, och det kanske även kommer in lite andra inspirationsbilder och sådant också! Jag tänker inte lägga ner onödig tid på att fixa design och sådant här, utan mer fokusera på det viktiga. :)
 
För att ni inte ska behöva gå in på 2 olika bloggar varje dag så kommer jag att skriva på min ordinarie blogg när det har hänt någon nyhet här, eftersom att den här bloggen inte kommer att uppdateras lika ofta.. Jag hoppas att det finns folk som inspireras och gillar den här idén, välkommen tillbaka! :)
 



RSS 2.0