VAD ÄR GI?

Fick en kommentar av en tjej för en stund sen som skrev:
För oss som inte riktigt vet vad GI innebär skulle du kunna skriva ett förenklat inlägg om det? :)
och självklart ska jag göra det!

 
GI betyder Glykemiskt Index och är ett mått på hur mycket blodsockerhalten i kroppen påverkas när man ätit ett kolhydratrikt livsmedel, som tex pasta, ris, potatis, vitt bröd och såklart sötsaker. GI mäter man bara på livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, inget annat.

Äter man något med kolhydrater som innehåller väldigt högt GI -även kallad snabba kolhydrater- så bryts maten ner till den glukos som går ut i blodet som blodsocker, och man känner sig pigg och glad när blodsockret är högt men bara för stunden! Problemet med snabba kolhydrater är att man inte är mätt speciellt länge.

Att ha högt blodsocker är skadligt för kroppen eftersom att kroppen då pumpar ut insulin i blodet för att blodsockret ska sänkas, och efter bara ett tag när man är trött, irriterad och sugen så vill man ha något mer att äta så att blodsockret höjs igen, och hela proceduren börjar om på nytt igen. En annan effekt som insulin har på kroppen är att det är kraftigt fettbildande och gynnar fettinlagringen i kroppen, och det är därför man lätt går upp i vikt av mycket kolhydrater med högt GI, för att kroppen får så mycket onödigt insulin.

Det finns bra kolhydrater också, det man kallar långsamma kolhydrater. Tillexempel innehåller quinoa, bulgur, kikärtor, svamp, linsor osv väldigt lågt GI och är alltså bra att äta. Det finns många fördelar med dessa kolhydrater, som tex. att man får en längre mättnadskänsla, har stabilt blodsocker, minskar sötsuget vilket leder direkt till viktnedgång, minskar migrän och panikångest-attacker, bra mot viss sorts cancer och ger helt enkelt ett bra välmående!

De värsta fällorna som du absolut ska passa dig för om du vill gå ner i vikt är vitt bröd, potatis, pommes, snabbris, couscous, majs, sockrade flingor, ljus pasta, läskedrycker och annat godis.
 
 
Jag hoppas verkligen att jag har fått med det viktigaste nu, och att ni har fått en liten bättre bild om vad GI-metoden handlar om. Har ni några fler frågor så får ni mer än gärna ställa dom, men det här är allt för nu. Du klarar det!!

     
                   



KÄLLA JAG HAR ANVÄNT MIG AV: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=24

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0